Απεργία Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018: Χωρίς τρόλεϊ, Μετρό, πλοία και γιατρούς

Tαλαιπωρία για το επιβατικό κοινό του μετρό και του τρόλει την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου. Μετά την ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων του Μετρό, η Ένωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ γνωστοποίησε πως και τα τρόλεϊ θα παραμείνουν ακινητοποιημένα την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου, ημέρα ψήφισης του πολυνομοσχέδιου.

Σε ανακοίνωσή της, η Ένωση τονίζει ότι «το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης φέρνει νέα σκληρά μέτρα, όπως η απελευθέρωση των πλειστηριασμών των λαϊκών κατοικιών, τον θεσμό της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης για ατομικές και συλλογικές εργατικές διαφορές και την απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης με την απαράδεκτη τροπολογία για περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία» και καλεί τους εργαζομένους να συμμετάσχουν δυναμικά στις πορείες διαμαρτυρίας που θα οργανωθούν.

Απεργία και στο Μετρό

Το Σωματείο των Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό (ΣΕΛΜΑ) με αφορμή το νόμο για τις απεργίες (έχει ενταχθεί στο πολυνομοσχέδιο) αποφάσισε να «κατέβει» σε απεργία και μάλιστα 24ωρη.

Η ανακοίνωση για την απεργία στο Μετρό:

«Εντός των ημερών, η κυβέρνηση με την ψήφιση του νέου πολυνόμου, παραδίδει στους δανειστές ενέχυρο ότι απόμεινε από την δημόσια περιουσία και μαζί τις τελευταίες ελπίδες για μια ζωή με αξιοπρέπεια στους ανθρώπους του μόχθου.

Μέσα στα δεκάδες αντεργατικά, αντικοινωνικά μέτρα ξεχωρίζει η προσπάθεια να καταργηθεί στην πράξη το δικαίωμα στην απεργία, θέτοντας ως προαπαιτούμενο την απόλυτη πλειοψηφία των εργαζόμενων.

Η δημοκρατική ευαισθησία του κυρίου Τσίπρα και των συνοδοιπόρων εξαντλείται επιλεκτικά σε μέτρα ενάντια στους εργαζόμενους και όχι όταν οι ίδιοι ψηφίζουν μνημόνια ή όταν προδίδουν δημοψηφίσματα στην πλάτη της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού.

Κάθε επίφαση δημοκρατίας στο συγκεκριμένο μέτρο καταρρέει από την στιγμή που δεν ενδιαφέρεται καθόλου για την συνολική λειτουργία των συνδικάτων, για καμία άλλη διαδικασία απόφασης αλλά εστιάζει αποκλειστικά και μόνο στον τρόπο απόφασης για απεργία.

Βέβαια πριν από αυτού φρόντισε και φροντίζει ο συνδικαλιστικός τους βραχίονας να σαμποτάρει αποφάσεις της πλειοψηφίας και να υποδαυλίζει την διάσπαση σε κάθε διεκδικητική δράση.

Δεν έχουμε την παραμικρή πρόθεση να ανοίξουμε διάλογο μαζί τους.

Απλά θυμίζουμε στους αγωνιστές της δημοκρατίας του κυρίου Τσίπρα ότι το συνδικάτο μας λειτουργεί αποφασίζει και εκλέγει με βάση διαδικασίες που το ίδιο έχει αποφασίσει και περιγράφονται στο καταστατικό του.

Ότι τιμά και σέβεται το καταστατικό του και θα συνεχίσει να λειτουργεί και να αποφασίζει έτσι ανεξάρτητα από την τύχη που θα έχει ο νόμος τους τις επόμενες ημέρες.

Αντί υστερόγραφου να πούμε ότι αναγνωρίζουμε το αναφαίρετο δικαίωμα της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ να επιλέξει και να ακολουθήσει τον δρόμο προς τον βάλτο, ακόμη και να πέσει μέσα στον βάλτο στηριζόμενη ή επικαλούμενη την θέληση των πολλών.

Ας αναγνωρίσει και εκείνη το δικό μας δικαίωμα να παλεύουμε για το δίκιο, αδιάφορο αν το υποστηρίζουν πολλοί, λίγοι ή ελάχιστοι.

Για τους παραπάνω λογούς το σωματείο μας προκηρύσσει 24ωρη απεργία την Παρασκευή 12/1/18 καλώντας τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν δυναμικά στα συλλαλητήρια διατρανώνοντας την αντίθεση τους στην επιθετική αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης».

Ταυτόχρονα δένουν κάβους τα πλοία σε όλη τη χώρα την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου, καθώς η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασής της, αποφάσισε την πραγματοποίηση 24ωρης πανελλαδικής απεργίας με προοπτική κλιμάκωσης, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, από τις 00.01 της συγκεκριμένης ημέρας έως τις 24:00.

Η ΠΝΟ, σε ανακοίνωσή της, τονίζει πως η διοίκηση της Ομοσπονδίας διαπιστώνει «για πολλοστή φορά ότι, δυστυχώς, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει o ναυτικός κόσμος όχι μόνο δεν επιλύονται εκ μέρους των κυβερνώντων, όχι μόνο δεν υπάρχει η οποιαδήποτε βούληση για την επίλυσή τους, παρά τις συνεχείς και κενές περιεχομένου υποσχέσεις τους, αλλά αντίθετα θεριεύουν και οξύνονται ακόμη περισσότερο με τα διαρκώς νέα προαπαιτούμενα και με τις προωθούμενες νέες ρυθμίσεις και περικοπές, κατ’ εντολή του τρίτου μνημονίου».

Απεργούν οι γιατροί στα νοσοκομεία

Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) προκηρύσσει 24ωρη απεργία την Παρασκευή 12 Ιανουαίου για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου το οποίο καταργεί το δικαίωμα της απεργίας στα Πρωτοβάθμια Σωματεία.

Την απεργία της ΕΙΝΑΠ στηρίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και καλεί τα μέλη του να λάβουν μέρος στην απεργιακή κινητοποίηση της 12ης Ιανουαρίου.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης τα νοσοκομεία Αθήνας και Πειραιά θα λειτουργούν με ιατρικό προσωπικό ασφαλείας εξυπηρετώντας μόνον έκτακτα περιστατικά.

madata