Έρχονται 200.000 έλεγχοι από την Εφορία. Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο

Κυνηγητό με περίπου 200.000 φορολογικούς και τελωνειακούς ελέγχους, στενό μαρκάρισμα στους οφειλέτες του Δημοσίου αλλά και 105.000 τηλεφωνικές οχλήσεις στους φορολογούμενους για να συμμορφωθούν στις υποχρεώσεις τους έχει προγραμματίσει για το 2019 η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων βάζοντας σε πρώτο πλάνο φρέσκες υποθέσεις.

Μια πρώτη γεύση του επιχειρησιακού σχεδίου για το 2019, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες αποτυπώνεται στην έκθεση απολογισμού πεπραγμένων της ΑΑΔΕ η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες και αποκάλυψε μεταξύ άλλων έσοδα 5,5 δις ευρώ από μέτρα αναγκαστικής είσπραξης το 2018 με 816.721 κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και 8.350 υποθήκες ακινήτων για χρέη προς το δημόσιο.

Το ελεγκτικό σχέδιο της ΑΑΔΕ για φέτος περιλαμβάνει:

– 25.000 ελέγχους από τις εφορίες , το Κέντρο Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου και το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων καθώς και τις ΦΑΕ.

 

Φοροκυνηγητό για την έκδοση αποδείξεων με τη διενέργεια τουλάχιστον 56.000 μερικών επιτόπιων ελέγχων από τις Δ.Ο.Υ και επιμέρους στόχο τον εντοπισμό παραβατικότητας τουλάχιστον στο 25% αυτών. Οι Υπηρεσίες Έρευνας και Διασφάλισης των Δημοσίων Εσόδων θα τρέξουν παράλληλα τουλάχιστον 16.000 μερικούς επιτόπιους ελέγχους. Η συντριπτική πλειοψηφία των συγκεκριμένων ελέγχων αναμένονται στη διάρκεια των θερινών μηνών σε όλη την επικράτεια, με έμφαση στους προορισμούς αυξημένου τουριστικού ενδιαφέροντος, χωρίς όμως να μένουν στο απυρόβλητο και λιγότερο τουριστικές περιοχές.

Στα ελεγκτικά σχέδια της ΑΑΔΕ περιλαμβάνεται η διενέργεια τουλάχιστον 3.000 ελέγχων στο σύνολο της επικράτειας και σε όλες τις εισοδηματικές κατηγορίες και συγκεκριμένα σε:

– επιχειρήσεις κλάδων που παρουσιάζουν μεγάλο φορολογικό κενό στον ΦΠΑ ή/και στο εισόδημα

 

– υπότροπους και παραβάτες μερικών επιτόπιων ελέγχων πρόληψη

– επιχειρήσεις που έχουν αιτηθεί επιστροφή φόρων εισοδήματος, ΦΠΑ και ΕΦΚ

– τυχαίο δείγμα φυσικών προσώπων επιτηδευματιών και νομικών προσώπων.

Οι ΥΕΔΔΕ από την πλευρά τους έχουν επιφορτιστεί με την υποχρέωση διενέργειας τουλάχιστον 120 υποθέσεων έρευνας, οι οποίες αφορούν απάτη στον ΦΠΑ και τουλάχιστον 500 λοιπών υποθέσεων έρευνας φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου, με εντοπισμό παραβατικότητας τουλάχιστον στο 49% αυτών.

Στο μέτωπο των Τελωνείων σχεδιάζεται η διενέργεια τουλάχιστον 57.000 ελέγχων δίωξης εκ των οποίων τουλάχιστον :

– 13.500 σε υγρά καύσιμα και λοιπά ενεργειακά

– 11.500 σε καπνικά,

– 9.000 σε αλκοολούχα,

– 3.000 σε παραποιημένα προϊόντα

– 8.000 σε ρευστά διαθέσιμα, και

– 12.000 σε λοιπές κατηγορίες.

news.gr